Menu

Sök

#sfichatt

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Rätt Steg – slutkonferensen

January 11, 2014 - Author: boki

Den 10/12 var det slutkonferens för Rätt Steg, ett delprojekt inom Etablering Stockholm. I och med att jag har varit en av nyckelpersonerna och bidragit till utformningen av Rätt Steg, ville jag gärna närvara. Jag fick då se och höra allt det goda mina kollegor och jag har skapat under 3 års tid. Hur välsammansvetsat allting är, så omfattande, geomtänkt och hur otroligt makalösa resultat eleverna uppnår! Eloge till fantastiska lärare, modersmålsstödjare, pedagoger, vaktmästare, ledning och framförallt månniskorna som vi har haft privilegium att arbeta med och lära sig utav: ELEVERNA!

Jag har gjort en Storify som följer i nästa inlägg med höjdpunkterna från slutkonferensen twitterflöde. Läs och begrunda. Tveka inte att höra av dig om du vill veta mer!

Jobbar vidare med handboken till utbildningen Rätt Steg  – håll utkik!

No Comments - Categories: Rätt Steg, Uncategorized

Rätt Steg – slutkonferens

- Author: boki

No Comments - Categories: Uncategorized

Moodle…

June 23, 2013 - Author: boki

Tar tillfället i akt och önskar alla en fortsatt trevlig sommar. Själv har jag tagit just ett tillfälle i akt för att utveckla mig själv inom den digitala världen. Just nu finns jag på MKFC, Stockholms folkhögskola och jobbar enbart med sfi på distans.

Jag har även fått möjligheten att se hur Moodle fungerar som lärplattform och vilka spännande möjligheter Moodle erbjuder.

Jag är just nu lite insnöad i Moodle och är väldigt inne på att spela in korta grammatikfilmer. Det finns grammatikfilmer redan som exemplet från Sfi Pedagogerna i Norrköping! Tack så mycket Anette Frank Karlsson med kollega (smidigt via EduCreations).

Filmerna kan jag enkelt lägga upp i Moodle och be eleverna titta på dem samt komma med frågor eller egna exempel. Hoppas jag hinner med innan juli är slut!

Jag funderar också på webinarium. Hur kan jag använda mig av dessa inom sfi? Har du tips? Dela gärna.

Att byta målgrupp från studieväg 1 till studieväg 3 krävde inte så stor ansträngning, men att byta från ‘analogt’ till ‘digitalt’ tog sin tid (och kanske fortfarande gör).

 

No Comments - Categories: Digitalt, Moodle, Tips och Idéer, Uncategorized, Undervisning

Du måste lära dig prata med svenskar!

December 22, 2012 - Author: boki

Blev hänvisad att gå till telefonreparationsställe av en telefonbutik.

In kommer jag och får vänta en stund. Draperiet skjuts åt sidan och ut kommer en man som hälsar mig på 6 olika språk. Snabbt kommer vi fram till att vi pratar samma språk och ordväxlingen fortsätter på mixspråk.

-Vad kan jag hjälpa dig med?

-Jo, det här är jobbets telefon och jag behöver låsa upp den. Vi har glömt pin-koden och puk-koden.

-Har du abonemang?

-Visst! Vill du ha numret?

-Så här är det. Du måste lära dig prata med svenskar. Du är deras kund, de ska hjälpa dig. Du kan inte säga så där: jag måste låsa upp telefonen! Du ska säga så här: Jag är kund hos er. Jag har abonnemang, mitt nummer är si och så och jag behöver låsa upp simkortet. Du får inte säga: jag måste låsa upp telefonen.

-Ok. Jag var otydlig med vad jag ville. Det är klart att det är simkortet och inte själva telefonen jag ville låsa upp!

-Men först ska du vara ödmjuk. Skämta lite om något,  sedan ska du säga det där: Jag är kund o s v. Ok?

-Ok.

Gick tillbaka till butiken, skämtade lite, framförde mitt önskemål och vips så hade jag fått tillbaka både pin- och pukkod till jobbets telefon.

Nu vet jag att mycket av förvirringen skedde för att jag var otydlig med termerna ‘lås upp telefon’ samt ‘lås upp simkort’. I mitt huvud sammanföll dessa, vilket jag egentligen vet att de inte ska göra.

Men det fick mig att tänka. Är det verkligen så att det finns ett sätt att prata med svenskar på? Efter 20 år i Sverige har jag fortfarande inte knäckt det? Eller var det bara en tillfällighet

No Comments - Categories: Uncategorized

Snart tillbaka!

November 7, 2012 - Author: boki

Snart kommer jag tillbaka till Sverige. I december! Det är knappt en månad kvar här med min familj och jag tänker njuta av värmen, egenodlade grönsaker i olika former och sol!

Mitt perspektiv på språkinlärning har vuxit och jag tackar alla som sporrat mig att prata mitt modersmål med mitt barn. Vilken lycka det är att ha ett barn som förstår flera språk. Mormor och morfar är inte besvikna!

Ses i december!

No Comments - Categories: Uncategorized

Gammalt papper 3

August 30, 2012 - Author: boki

Nu vet ni hur jag har lyckats att skriva på somaliska, men nu måste till sist hylla denna männniska som skrev samma diktamen för 2 år sedan. Eleven beskrev sig själv som ‘arbetsmyra’:

“Jag föddes för att arbeta!”

När jag träffade eleven så sade jag till min kollega att det kommer att vara kämpigt. Eleven hade lång väg att vandra innan det skrivna ordet får fäste. Vilket också visade sig vara sant. Det var kämpigt, det tog lång tid och jag hade inget modersmålsstöd i klassen utan bara en tolk som kom in enstaka timmar 2 gånger i veckan.

Det var vid ett tillfälle i mars 2010, när tolken var på besök, som jag fick reda på hur eleven tänkte kring sin egen inlärning:

“Jag har aldrig gått i skola. Jag har ingen bild av hur det ska vara. Jag är tom och redo att lära mig. Jag vill – visa mig hur!”

 

 

 

 

 

Eleven kom till oss på sfi hösten 2009 utan några som helst förkunskaper vad skola är, vad skriften är, vad man ska ha en penna till! Och i oktober 2010 producerar eleven denna fantastiska text! Ett lärandebevis! Vilken prestation och vilken kraft!

Visst tar det tid, men det var det värt!

Träffade eleven nyligen och frågade hur det går… Jag fick följande svar:

“Jag läser läxa med min son.”

I rest my case…

No Comments - Categories: Uncategorized

Undervisning kopplat till webben

June 25, 2012 - Author: boki

Jag ska återuppta min gamla tanke kring *datasal med meningsfullt innehåll*. Detta innebar för något år sedan att det vi jobbade med  i klassen kopplades till  olika webbaserade övningar. Kommer ihåg att kursdeltagare tyckte det var intressantare med dessa övningar än dem som fanns i form av olika språkträningsprogram installerade på skoldatorerna.

Jag använde mig mycket av programmet Hot Potato, men använde mig av en separat blogg för att lägga upp länkar till övningarna. Nu har en ny blogg blivit född: Rätt Steg! Där finns redan första övningen med några flash cards med ord på somaliska och svenska från ett studiebesök på bondgården i Kårsta.

Fantastiska människor i Kårsta! Underbart väder, fina djur och intressanta historier! Vackert!

No Comments - Categories: Rätt Steg, Tips och Idéer, Uncategorized, Undervisning

sfi-utbildning

April 29, 2012 - Author: boki

Tydligen är det inte så många som vet det än:

Stockholm har Sveriges enda sfi-utbildning! Håller tummarna att det snart ska pluppa upp sfi-utbildningar på andra universitet.

Den 13/4 2012 träffade jag en fantastisk grupp tappra studenter på den nya utbildningen. Förhoppningsvis inspirerade jag till en mer digital approach till undervisningen av studieväg 1.

No Comments - Categories: Föreläsningar, Forskning och uppsatser, Uncategorized, Undervisning

Första april och jag luras inte…

April 1, 2012 - Author: boki

Bekant: Är det inte svårt att undervisa dem?

Jag: Nej, inte svårare, men annorlunda!

Bekant: Men kan de ingen svenska alls?

Jag: Oftast inte eller lite.

Bekant: Pratar du svenska då?

Jag: Ja, och kroppsspråk och så har jag stöd på modersmålet.

Bekant: Det är väl tur det, annars hade det väl inte gått alls!

Jag: Stödet är livsviktigt, ja.

Bekant: Fattar inte att du gör det. Skulle aldrig ha tålamodet själv. Vad gör de se´n då? När de lärt sig skriva och läsa?

Läste om vad som krävs att passera första milstolpen i sfi-undervisningen. Jag har bytt ut alla eleven till DU/DIG. Klarar du av det på exempelvis punjabi? Tänk på att du har försprång för att du förmodligen redan är litterat på ditt modersmål och förmodligen kan något annat språk.

SFI3071 – Kurs A
inrättad 2009-01 SKOLFS: 2009:2

Mål som DU ska ha uppnått efter avslutad kurs

Hörförståelse: 

DU ska kunna förstå tydligt, enkelt tal i konkreta, vardagsnära situationer, t.ex. information som är av omedelbart intresse för DIG, återberättade vardagliga händelser och enkla instruktioner.

Läsförståelse

DU ska utifrån behov kunna förstå och hämta information i närmiljön, t.ex. vanliga namn och symboler.

Samtal och muntlig interaktion

DU ska kunna etablera social kontakt och delta i vardagsnära situationer genom att med stöd t.ex. förmedla budskap med hjälp av vanliga fraser och informativa ord samt ställa och besvara enkla frågor av för DIG omedelbart intresse.

Muntlig produktion

DU ska kunna kommunicera med ett enkelt språk och med hjälp av gester i vardagsnära situationer, t.ex. presentera DIG själv och andra och kommentera något för DIG bekant.

Skriftlig färdighet

DU ska kunna hantera några vardagsnära situationer där skrift förekommer, t.ex. fylla i enkla formulär och skriva av viktig information utifrån personliga behov.

Mitt svar är nej. Jag klarar inte av det på punjabi.

Meningen är ju inte att lyfta fram svårigheterna med att lära sig ett nytt språk – det vet vi ju hur svårt det kan vara. Tanken är att lyfta problematiken med att bli fullvärdig samhällsmedborgare. Endast språk gör mig inte till medborgare.

 

 

 

 

2 Comments - Categories: Uncategorized, Undervisning