Menu

Sök

#sfichatt

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Tack Gothia Fortbildning för denna gång!

March 24, 2013 - Author: boki
Unicef

Flerspråkighet i fokus är över för denna månad. Många spännande inslag och föreläsare. Det var också första gången jag lyssnade på Behrang Miri. Nu vet jag att Povel Ramel var en rappare. Så klart!

Att kunna producera bra rim som rappare krävs också en megastor ord- och frasbank som tar tid att bygga upp. Inga nödrim tolereras! “Du får in 60 ord i en rap-vers, mer tid att uttrycka dig, fler ord att kanalisera dina tankar…”

Sofia Tingsell inledde dagen med en studie om amerikasvenskarna – dessa mystiska människor som utvandrade och deras språk som överlevt så länge! Det var en varm och inspirerande föreläsning och jag kände att det finns hopp för mitt barn att språkligt ‘överleva’ i en majoritetssamhälle väldigt länge!

Nästa gång är det Malmö högskola som ska husera Sfi i fokus den 31 maj 2013. Då är det fokus på Sfi med språkutveckling och bedömning.

Avslutar med tänkvärda ord från Behrang Miri:

“Jag ville bli astronaut och inte för att jag kom från djupet utan för att jag gillade stjärnorna!”

No Comments - Categories: Föreläsningar

Flerspråkighet i fokus, Stockholm 14-15 mars

March 7, 2013 - Author: boki

Dags igen att inspirera! Och bli inspirerad! En mängd intressanta föreläsare! Hur ska man kunna välja? Här kan du se programmet. Du har väl anmält dig redan?

Själv kommer att hålla föreläsning den 15/3 om Digital motivation, men kommer att vara där både torsdag och fredag för mingel, meningsutbyte, småsnack och storsnack. Välkomna!

 

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, Tips och Idéer

Söderhamn föreläsningen…

February 20, 2013 - Author: boki

… besöktes av en journalist, Kirsten Bjerknes, som jobbar på tidningen Ljusnan. Hon skrev en bra artikel om projektet ‘Sfi Online’. Projektledaren, Mona Åström, och jag tyckte att artikeln var välskriven och varm och båda tyckte att mer information om projektet behöver spridas. Detta ses (hoppas jag) som en första i raden av bra, informativa artiklar om framsteg och resultat inom samverkansprojektet (13 kommuner deltar!) ‘Sfi Online’!

Här är artikeln som publicerades i tidningen Ljusnan. 

No Comments - Categories: Föreläsningar, Publicerat, Samverkansprojekt, Tips och Idéer

Kloningsverktyget i Notebook/Smartboard

February 17, 2013 - Author: boki

I Söderhamn i fredags visade jag snabbt hur jag använde mig av verktyget ‘infinite cloner’ (oändlig kloning), men så klart blir man bombarderad med nya saker hela tiden är det svårt att komma ihåg vad var det och hur var det efteråt.

Nu kommer en steg-för-steg repetition för vad jag gjorde under föreläsningen.

1. Först bestämmer jag syftet med min text. Jag väljer att använda texten för att träna stor och liten bokstav. 

2. Jag tar bort begynnelsebokstaven i varje mening och ersätter den med ett understreck.

3. I slutet av meningen lägger jag in en stor och en liten bokstav i önskad storlek.

 

Screen Shot 2013-02-17 at 20.18.58

4. Jag vänsterklickar på en bokstav så rullgardninsmenyn kommer upp.

6. Jag väljer ‘infinite cloner’-verktyget nästan längst ner i rullgardinsmenyn.

Screen Shot 2013-02-17 at 20.25.14

7. Ena bokstaven är nu redo. Upprepa steg 3-5 med den andra bokstaven.

8. Nu kan eleven dra en kopia av antigen den stora eller den lilla bokstaven till dess rätta plats.

Det finns en uppsjö av olika instruktionsvideos på youtube. Här är en av dem. Jag sökte på ‘tutorial infinite cloner notebook’.

Om jag vill bli av med funktionen som ger mig oändligt många kopior av bokstaven klickar jag igen på rullgardinsmenyn och bockar av ‘infinite-cloner’. Då blir bokstaven precis så som jag skapade den först!

Screen Shot 2013-02-17 at 20.34.49

 

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, smartboard, Tips och Idéer

Söderhamn nästa, nästa Söderhamn!

February 14, 2013 - Author: boki

Jag har aldrig varit i Söderhamn och tycker det ska bli spännande att få se vad staden och föreläsningsdeltagarna  har att erbjuda!

Mot Söderhamn och inspiration i digital metodik!

 

Har fortfarande inte yppat något om besöket till Borlänge. Det är på gång. Jag är så otroligt imponerad av Klippans arbete! Jag har bara svårt att formulera det i ord. Det har ändå gått ett tag sedan slutseminariet för Projektet Framtidens Arbetskraft (hölls i Borlänge den 6 februari 2013). Läs själv vilka resultat de uppnått och bli lika imponerad du med!

No Comments - Categories: Föreläsningar, smartboard

Gävle

February 9, 2013 - Author: boki

Firade min födelsedag (5/2) genom att bli inspirerad och inspirera tillsammans med kollegor från Uppsala och Gävle. Materialet Va med presenterades. Superintressant!

Det börjar sprida sig det här med studieväg 1. Kul!! Lärare, kollegor, skolledare, politiker, arbetsförmedlare, jobbcoacher, handläggare och andra intresserade människor börjar förstå att studieväg 1 är otroligt spännande!

Fick vara med i en diskussionsgrupp som talade om önskad kompetens. Det nämndes speciallärare, lärarassistenter och modersmålsstödjare/modermålslärare.

Många har inte hört om utbildningen på SU – känner att det är min plikt att få sprida budskapet om Sveriges enda utbildning till sfi-lärare!

Dessutom finns en fristående kurs med Sirpa-Liisa Björkman om just läs- och skrivutveckling/inlärning för vuxna! Ska kolla upp när den går härnäst!

Dessutom så tackar jag allra ödmjukast för födelsedagschokladen! Gävle chokolaterie imponerar!

I helgen ska jag dessutom tillverka ett halsband som present till en person som gissade det självklara svaret på frågan jag ställde i början av min föreläsning. Håller tummarna att personen tycker om det!

Frågan löd:

VARFÖR CYKLADE BOKI NER I SJÖN?

Kan du gissa svaret?

No Comments - Categories: Föreläsningar

Gävle, Va’ med!

February 4, 2013 - Author: boki

Tänk att få vara med om det här på sin födelsedag!

Jag får det! I morgon fyller jag år och firar med att föreläsa för lärare och andra intresserade i samband med att materialet ‘Va med’ presenteras.

Det ska verkligen bli spännande att få höra mer om materialet och träffa kollegor från Uppsala/Gävle och få dela med mig av konkreta tips inom digital undervisning.

Vi kommer att få titta på Photostory, använda oss av SmartBoard och även få lyssna på en fantastisk inspelning som jag har använt som läxa till elever på studieväg 1.

Ett pris kommer att utdelas till den som svarar rätt på dagens fråga (bara deltagare på morgondagens föreläsning får vara med och tävla om priset) som följer:

VARFÖR CYKLADE BOKI NER I SJÖN?

Va’ med och gissa, du med!

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, Photostory, smartboard, Tips och Idéer, Undervisning

Umeå rockar!

January 26, 2013 - Author: boki

Det var otroligt spännande att hålla föreläsning för så många (ca 60 pers)! Vilken energi det fanns i gruppen! Vilka diskussioner! Och vilka fantastiska frivilliga som hade tålamod med både mig och Smartboarden.

Förväntar mig samma på föreläsningarna i Gävle (5 feb) och Söderhamn (15 feb). hoppas vi ses!

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, Photostory, smartboard

Umeå 18/1

January 13, 2013 - Author: boki

Förbereder mig för resan till Umeå för att hålla i en inspirerande föreläsning! Spännande. Mer spännande är att träffa den andra föreläsaren och även träffa Umeå-folket som organiserar föreläsningen och håller på med ett superintressant projekt!

Mer om detta efter föreläsningen!

No Comments - Categories: Föreläsningar, Tips och Idéer

Tack till..

December 17, 2012 - Author: boki

…finaste studenterna samt lärare vid Stockholms Universitet som upptäckte och utvidgade sina kunskaper om smartboard med mig i fredags eftermiddag. Ni är modiga och nu gäller det för er att boka lokalerna så får ni trycka och experimentera själva! Snyggt det blev i Lärstudion/Språkcafét!

Grymt jobbat!

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, smartboard, Undervisning