Menu

Sök

#sfichatt

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

sfi-utbildning

April 29, 2012 - Author: boki

Tydligen är det inte så många som vet det än:

Stockholm har Sveriges enda sfi-utbildning! Håller tummarna att det snart ska pluppa upp sfi-utbildningar på andra universitet.

Den 13/4 2012 träffade jag en fantastisk grupp tappra studenter på den nya utbildningen. Förhoppningsvis inspirerade jag till en mer digital approach till undervisningen av studieväg 1.

No Comments - Categories: Föreläsningar, Forskning och uppsatser, Uncategorized, Undervisning

Hegel och pedagogik

November 27, 2011 - Author: boki

Jag har tydligen varit tämligen luddig! Försökte besvara en fråga jag fick om vilka forskare som inspirerat mig och min undervisning. Jag mixar och matchar efter eget huvud. En insiktsfull kompis till mig skrev följande:

Vi lärare är lite dåliga på att förankra forskning i vårt sätt att undervisa. Oftast har vi “bara” en magkänsla på vad som är bäst för eleverna.

Det finns en himla massa lärare som inte håller med min kompis eller med mig som skriver att jag blandar friskt. Den där magkänslan måste komma någonstans ifrån, men den är kanske inte så specifik?

Egentligen är jag i grund och botten lite Cummins och Gibbons orienterad. Tänker på min roll som lärare och på det Gibbons skrev i första boken jag läst av henne: Scaffolding language, scaffolding learning. Jag kommer fortfarande ihåg mina illustrationer i studentlitteraturen: byggnadsställningar överallt!

Så tänker jag fortfarande när det gäller språkinlärning – jag är bara byggnadsställningen, jag kommer inte att behövas så småningom. Ofta tänker jag på att jag ska t o m lära ut hur man bygger byggnadsställningar!

 

Men, handen på hjärtat, är inte Gibbons en modernare Vygotsky? Talade inte han om att närma sig de där utvecklingszonerna? Jag känner i alla fall igen mig i deras tankar om hur man bör närma sig språkundervisning och inlärning överhuvudtaget.
Hegel, ja… Har inte glömt honom. Vad har Hegel med pedagogik att göra? Allt och inget. Tror på gruppen och ska skriva om gruppdynamik och gruppens möjlighet till språkutveckling en annan gång.
Just nu tänker jag skriva några rader om Hegel och min totalt subjektiva tolkning av hans tankar.
Varje gång ett påstående framställs så kommer det att dyka upp ett påstående som säger motsatsen. Efter ett tag så kommer de båda motsatta att förenas i ett nytt påstående osv osv osv… (Tes, antites och syntes som i sin tur blir en ny tes osv.)

Det finns inget mer tillfredsställande i en undervisningssituation när man har presenterat ett problem och låtit kursdeltagare själva diskutera fram lösningar. Det kan handla om grammatik (t.ex. träna ordföljd genom att ge kursdeltagare ituklippta meningar som de ska sätta ihop), det kan handla om att lämna ett meddelande på telefonsvarare på korrekt sätt, det kan handla om att förstå när förskolan har stängt (detta involverar träning av  kalender, tid, veckonummer, månader, datum och dagar!). Men Hegel i all ära – kallas det inte idag för problembaserat lärande eller ‘case’?

 

No Comments - Categories: Forskning och uppsatser, Uncategorized

Intressanta uppsatser…

April 3, 2011 - Author: boki

Uppsats 1 Alfabetisering – vad innebär det för individen? : En studie om illitteratas väg genom sfi-undervisningen

Uppsats 2 Att läsa sig till skrivning eller skriva sig till läsning? : En studie med fokus på pedagogers val av läs- och skrivinlärningsmetod, konsekvenser, lärandemiljö och motivation.

Uppsats 3 Uppfattningar om Trageton- metoden. En fallstudie om en läs och skrivinlärningsmetod med datorn som verktyg. Kursansvarig institution: IPD

Uppsats 4 Modersmålsbaserad alfabetisering i Sverige: Studie i alfabetisering och tvåspråkighet, Elisabeth Mörnerud

3 Comments - Categories: Forskning och uppsatser, Tips och Idéer