Menu

Sök

#sfichatt

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

PhotoStory för stv. 1, introfilm

May 19, 2013 - Author: boki

Jag har förklarat om nödvändiga förberedelser inför att skapa en PhotoStory. Äntligen får du se själv hur jag gör. Hoppas du provar att skapa ‘stories’ tillsammans med eleverna. Vilken dimension i studiebesöken man får! Helt otroligt!

På vissa PhotoStories är jag själv berättarrösten, på andra får eleverna själva spela in ljud.

Man kan jobba med kronologisk ordning i PhotoStory, lägg bilderna på tidslinjen i rätt ordning: vad gjorde vi först, vad gjorde vi sen.. osv. Diskutera gärna kring hur man berättar en bra historia. Den kronologiska ordningen på berättelsen blir så otroligt lätt att förklara och hänger med när eleven senare producerar egna texter. Läsning/Skrivande på talets grund!

Här har du länk till filmen om hur enkelt det går att skapa berättelser i programmet Photostory.

No Comments - Categories: Digitalt, Photostory, Tips och Idéer, Undervisning

PhotoStory för stv. 1, studiebesök

April 28, 2013 - Author: boki

I möjligaste mån brukar eleverna bestämma utifrån intresse och ren nyfikenhet vart de vill åka och vilka de vill bjuda till klassrummet.

En gång i månaden kommer en föreläsare och en gång i månaden gör vi ett studiebesök. Aldrig fler föreläsare/studiebesök än så! Det har sina orsaker.

Det behövs en rejäl förberedelse inför och ännu rejälare efterarbetning av föreläsningen /studiebesöket.

Denna förberedelse handlar om att skapa relevanta frågor till föreläsaren/studiebesöket och att gå igenom hur man kommer till studiebesöket. Eleverna får även chansen att träna på att berätta vad vi ska göra, hur vi kommer dit, vad vi har gjort och vad vi tyckte.

Inför studiebesöket väljer vi en guide som utifrån sina förutsättningar bokar studiebesöket och tar oss till rätt ställe. Det kan också handla om att vänta in föreläsaren och presentera oss/skolan/klassen och ta med föreläsaren till rätt klassrum.

Frågorna är en viktig del av studiebesöket/föreläsningen. Vad vill du fråga föreläsaren/vid studiebesöket?

Här är ett exempel på frågor (översatta till svenska) av en grupp på stv 1, B-kursen:

Frågor till barnmorskan:

  1. Könsstympning (elever använder ordet ‘klippa’)
  2. Vilka problem kan kvinnan få med mens om hon är könsstympad?
  3. Vilka problem under graviditeten kan en könsstympad kvinna få?
  4. Om en 8 månaders gravid kvinna får ett kraftigt slag mot magen påföljd av en kraftig blödning och senare föder barnet – vilka risker innebär det för kvinnan och för barnet?
  5. Hur kan det komma sig att kvinnan kan föda barnet efter en sådan kraftig blödning?
  6. Vad händer när kvinnans mens slutar?
  7. När en kvinna gift sig med en man hon inte älskar händer det att kvinnan inte blir gravid. När hon senare gifter sig med en man hon älskar blir hon gravid. Vad beror det på?
  8. Vilka risker innebär ett kejsarsnitt (kursdeltagare använder ordet operation) och när utför man den?
  9. Varför säger lagen i Sverige att man får ha sex när man är 15 år?

Dessa frågor har eleverna jobbat med både på modersmålet och på svenska.

Vilket fantastiskt studiebesök det blev!!!

 

 

 

No Comments - Categories: Photostory, Tips och Idéer, Undervisning

Photostory för stv. 1; digital fotografering

April 7, 2013 - Author: boki

Nu är det hög tid att jag tar er igenom step-by-step hur jag gör med Photostory på studieväg 1.

Först laddar jag hem programmet till datorn så klart och klickar runt så jag vet ungefär hur det fungerar.

Det finns andra liknande program, senast på Flerspråkighet i fokus förklarade Björn Kindenberg hur Storyjumper fungerar. Kanske är det bättre alternativ för dig och din klass?

Sedan har jag en introduktion i hur man fotograferar med digitalkamera. Inte alla kort är användbara. 

Alla bidrar med den kunskapen de har om ämnet under samtliga punkter listade här nedan.

a) Vi börjar med digitalkamerans viktigaste knappar: on/off och tabild-knappen.

b) Vi pratar om att inte behöva få med hela personen på bild (vilket är populärt i vissa länder) utan att porträtt duger.

c) Vi pratar om ljuset – inne och ute. Hur tar man kort så det syns ordentligt? Här är ett exempel hur det kan bli. Min grannes ögon och tänder syns, men inte hans ansiktsdrag (jag har förstört bilden för att skydda eleverna).

LjusEX

 

d) Vi pratar om syftet med kortet: Vad är det att jag ska fotografera? Varför? Vad är viktigt att förmedla? Vilka ska titta på korten sedan (mottagare)? Vad är dokumentation och hur dokumenterar man? Varför ska man dokumentera?

Exempel: om vi är på biblioteket så är det bibliotekarien, kategorier, skyltar, lånestationen, datorer och böcker som är viktiga.

e) Det är även viktigt att dokumentera vilka som var med till biblioteket – ett gemensamt kort på oss framför biblioteket duger.

f) Det är även intressant för andra att veta vad man gör på biblioteket. Då ‘stage:ar’ vi kort och försöker illustrera vad man gör på biblioteket: någon sitter vid dator, någon pratar med bibliotekarien, några sitter i grupp med var sin bok, några lånar böcker, några läser böcker på sitt modersmål, några tittar på barnböcker andra på lexikon eller ljudböcker och filmer.

g) Till slut när vi har tagit massa provbilder i klassrummet och är nöjda går jag igenom hur man för över bilderna i datorn. Det är inget jag kräver av eleverna att göra, men det är bra att veta att det antigen är en sladd involverad eller att man tar ut kortet. Jag brukar understryka att allt är logiskt, man provar sig fram: var passar kabeln, var passar kortet osv.

Man kan inte ta något för givet (referensramarna för ett bra fotografi, kännedom om kamerans viktigaste knappar och deras funktion, motoriken för att knäppa ett kort) och man kan alltid erbjuda att lära sig mer senare (själv föra över korten till datorn).

Man ska heller inte ta för givet att kunskapen saknas. En diskussion betyder ju att kompetenserna kring ämnet kommer fram från alla som medverkar.

 

No Comments - Categories: Digitalt, Photostory, Tips och Idéer, Undervisning

Gävle, Va’ med!

February 4, 2013 - Author: boki

Tänk att få vara med om det här på sin födelsedag!

Jag får det! I morgon fyller jag år och firar med att föreläsa för lärare och andra intresserade i samband med att materialet ‘Va med’ presenteras.

Det ska verkligen bli spännande att få höra mer om materialet och träffa kollegor från Uppsala/Gävle och få dela med mig av konkreta tips inom digital undervisning.

Vi kommer att få titta på Photostory, använda oss av SmartBoard och även få lyssna på en fantastisk inspelning som jag har använt som läxa till elever på studieväg 1.

Ett pris kommer att utdelas till den som svarar rätt på dagens fråga (bara deltagare på morgondagens föreläsning får vara med och tävla om priset) som följer:

VARFÖR CYKLADE BOKI NER I SJÖN?

Va’ med och gissa, du med!

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, Photostory, smartboard, Tips och Idéer, Undervisning

Umeå rockar!

January 26, 2013 - Author: boki

Det var otroligt spännande att hålla föreläsning för så många (ca 60 pers)! Vilken energi det fanns i gruppen! Vilka diskussioner! Och vilka fantastiska frivilliga som hade tålamod med både mig och Smartboarden.

Förväntar mig samma på föreläsningarna i Gävle (5 feb) och Söderhamn (15 feb). hoppas vi ses!

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, Photostory, smartboard

Photostory exempel

June 4, 2012 - Author: boki

Det här är en gammal Photostory som jag och min kollega har gjort. Vi ville träna deltagare på att berätta om sin resväg till och från skolan/jobbet och även att uppfatta en vägbeskrivning.

Deltagare på A-nivå var mycket koncentrerade på ord/frasinlärning. Deltagare på B-nivå fick även några frågor att tänka på. Samtidigt med detta jobbade vi med SL, resor i vardagen, tidtabeller osv.

Vi ville få med så många fraser som möjligt t.ex. jag sitter och väntar och hur kommer du till skolan? Den senare kan varieras i all oändlighet: Hur kommer jag till biblioteket? Hur kommer jag till Trollbärsgatan 28?

Deltagare har själva spelat in fraser till några andra Photostories. Roligt!

Lägger upp Photostoryn här som inspiration: Hur kommer du till skolan, Boki! Vilka fraser vill ni/behöver ni träna på?

Någon tipsade om att PIM innehåller ett moment om Photostory. Det var länge sedan jag pysslade med PIM så jag har glömt bort det.

 

 

No Comments - Categories: Photostory, Tips och Idéer, Undervisning

Tips 5 – mera digitalt

June 29, 2010 - Author: boki

Det kan vara svårt att hitta de konkreta undervisningsmaterialen som är anpassade till gruppen så man får helt enkelt utgå ifrån kursdeltagare.

Jag har en kamera med mig på alla våra besök (apotek, mataffär, tunnelbanor, bussar..) och tar oändligt många kort på allt som kan vara av intresse: skyltar, priser, kategorier (var hittar jag tandborste i apoteket?), busskurer och dyl.

Efteråt lägger jag in korten i någorlunda kronologisk ordning i gratisprogrammet Photostory och därifrån har jag två alternativ.

1. Jag spelar in själv en liten text till varje bild.

2. Jag tränar med deltagare och de spelar in en text till varje bild.

Jag ska fråga mina kursdeltagare om lov så att ni får se ett exempel på vad vi har gjort med hjälp av PhotoStory.

Vid alternativ 2 så tränar vi muntligt på meningarna och sedan spelar vi in oss. Jag gör det i en liten grupp, kanske 5 kursdeltagare och då är de oftast på en högre språklig nivå.

De är måna om att uttala rätt och säga meningarna med rätt prosodi. Efteråt visar vi den färdiga filmen och ber andra kommentera. Många anmäler sig frivilligt att spela in nästa studiebesök.

Materialet går att återanvända i framtiden – Vad gjorde vi? Vem åkte?

1 Comment - Categories: Photostory, Tips och Idéer, Undervisning