Menu

Sök

#sfichatt

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Ny stjärna på SFI-himlen

January 6, 2015 - Author: boki

Där kom den, efterlängtad, nischad och inspirerande: #sfichatt på Twitter! Du SFI-lärare som inte redan är aktiv på Twitter – skaffa konto NU! Initiativtagaren Malin Jonason (följ Malin på @MalinJonason). Många spännande förslag kom upp till gårdagens och framtida #sfichatt och här är listan i sin helhet. Vi kunde inte hålla oss till ett ämne. Inom sfi finns ett uppdämpt behov av att få nätverka och dela med sig och diskutera. Med hänsyn till de särskilda förutsättningar av vad det innebär att jobba inom sfi  kommer initiativet med #sfichatt som ett välkommet 13dagsaftonsbrev!

Nu växer det utvidgade kollegiet! Gott Nytt SFI-år på er!

No Comments - Categories: Digitalt, Tips och Idéer

Har du missat webinariet?

March 21, 2014 - Author: boki

För drygt en månad sedan höll jag en punkt angående Moodle och distansundervisning av svenska för invandrare på ett webinar anordnat av MKFC, Stockholms Folhögskola. Här är länken till det så har du möjlighet att se det i efterhand.

Det var spännande att vara på den andra sidan av AdobeConnect. Hittils har jag bara deltagit i olika webinars, men ej föreläst själv. En mycket spännande och givande möjlighet och utan den fantastiske moderatorn, Alistair Creelman, hade jag nog varit vilse! Stort tack! Jag har mycket kvar att lära.

Alistair stannade kvar och hade en mycket intressant föreläsning om lärmiljöer. Trots att vi anväder oss av olika media, menar han, resultaterar det alltid i att vi organiserar våra lärmiljöer så de liknar ett klassrum. Har vi verkligen inte mer fantasi än så? ‘Think outside the box’ var inte så lätt visade sig! Nu har jag en ny utmaning!

Ett annat intressant infallsvinkel på inlärning jag inte kände till existerade i så pass utbyggd och specialiserad version berättade Umeås universitetslektor Martin Burman om. Det handlade om virtuella besök studenter kunde göra för att träna på kommunikation/ställa diagnoser med patienter/kunder. Hur kan man då använda virtuella rum i undervisningen av sfi? Tänk vad vi skulle kunna skapa! Följ med till apoteket, handla mat, boka tid hos X, utvecklingssamtal på ens barns förskola/skola och mycket mycket mer! Otroligt intresant! Tanken har kittlat sedan dess, få se hur långt vi kommer!

Vilken vinst detta skulle innebära  – att få träna virtuellt inför situationer i sin omedelbara närmiljö! Det är nog så svårt att fixa ett studiebesök på Apoteket för en grupp sfi-elever har vi upplevt (kanske pga privatiseringen?, Kanske pga att det fanns bara ett kontor i området vi bedrev undervisning och där personalen skulle räcka för 2-3 olika stadsdelar?)

 

Kanske har våra elever avatarer som dyker upp i den kreativa lärmiljön i framtiden? Vem vet?

Screen Shot 2014-03-21 at 11.24.13

No Comments - Categories: Digitalt, Moodle, Undervisning, webinar

Grammatikfilmer på youtube

August 26, 2013 - Author: boki

För läsare som inte vet så har jag nu en egen Youtube-kanal och har varit aktiv med flera filmer. De flesta filmerna är olistade och svåra att hitta för de är filmade speciellt för kursen jag har vid MKFC Stockholms Folkhögskola. Jag är ansvarig för en D-kurs där och har spelat in små korta intoduktionsfilmer till de olika modulerna i kursen.

Det har varit en spännande resa att få sätta mig i hur allt det här med Moodle fungerar och hur man kan få mycket annat att samverka med plattformen, som t.ex. inbäddade youtube-filmer.

Det är ju inte svårare än man gör det till.

Det finns en intressant bakgrundshistoria till dessa filmer! Jag försökte förklara skillnaden mellan ‘sitt jobb’ och ‘hans jobb’ för femtioelftegången för den sjuttonde eleven i rad!

Så jag tänkte att jag gör det enkelt för mig och spelade in en film som förklarar detta grammatikfenomen.

Jag gjorde i ordning en powerpoint med bilder som förklarar. Jag spelade in min skärm med programmet iShowU (det finns andra program som kan göra en skärminspelning). Därefter, i och med att jag har en Google+-konto kunde jag lägga upp min film med mina kommentarer och powerpoint-bilderna på Youtube!

Den upplagda filmen kunde jag bädda in i en uppgift i Moodle med instruktionerna: Titta på filmen och svara på frågorna.

Det fanns bara 3 frågor att svara på, nämligen:

1. Vad lärde du dig av filmen?

2. Ställ minst 2 frågor till din lärare angående filmen!

3. Ge 3 egna exempel på (här säger man vilket grammatikområde filmen handlar om, t.ex. SVO-ordföljden).

Filmens länk kunde jag nu dela med mina kollegor och de kunde i sin tur bädda in dem i sina egna kurser.

Detta spred sig i det digitala klassrummet och bland kollegorna. Plötsligt kom det förfrågningar från andra elever på kursen och beställningarna på grammatikfilmerna började ramla in!

Jag har fortfarande inte hunnit spela in samtliga grammatikfilmer och jag vet att jag inte är den enda med samma idé! Folkbildning har redan gjort ett fantastiskt utbud av grammatikfilmer som finns på deras hemsida.

Det är en gedigen samling! Eloge till lärare som gjort detta!

Men jag kommer inte att sluta spela in egna grammatikfilmer, speciellt inte när eleverna nappar så!

Här är länkarna till de befintliga:

Pronomen – sin, sitt, sina

Konjunktioner

Substantiv – singular och plural

Tycka, tänka, tro

Tempusharmoni

Det kommer flera filmer. Det är roligt att få skapa en så levande distanskurs! Eleverna känner att de kan påverka och jag känner att jag kan ge mer och upptäcka nya djup/höjder i den digitala undervisningen! Hurra för digitalt lärande!

 

 

No Comments - Categories: Digitalt, Moodle, Tips och Idéer, Undervisning, youtube

Moodle…

June 23, 2013 - Author: boki

Tar tillfället i akt och önskar alla en fortsatt trevlig sommar. Själv har jag tagit just ett tillfälle i akt för att utveckla mig själv inom den digitala världen. Just nu finns jag på MKFC, Stockholms folkhögskola och jobbar enbart med sfi på distans.

Jag har även fått möjligheten att se hur Moodle fungerar som lärplattform och vilka spännande möjligheter Moodle erbjuder.

Jag är just nu lite insnöad i Moodle och är väldigt inne på att spela in korta grammatikfilmer. Det finns grammatikfilmer redan som exemplet från Sfi Pedagogerna i Norrköping! Tack så mycket Anette Frank Karlsson med kollega (smidigt via EduCreations).

Filmerna kan jag enkelt lägga upp i Moodle och be eleverna titta på dem samt komma med frågor eller egna exempel. Hoppas jag hinner med innan juli är slut!

Jag funderar också på webinarium. Hur kan jag använda mig av dessa inom sfi? Har du tips? Dela gärna.

Att byta målgrupp från studieväg 1 till studieväg 3 krävde inte så stor ansträngning, men att byta från ‘analogt’ till ‘digitalt’ tog sin tid (och kanske fortfarande gör).

 

No Comments - Categories: Digitalt, Moodle, Tips och Idéer, Uncategorized, Undervisning

PhotoStory för stv. 1, introfilm

May 19, 2013 - Author: boki

Jag har förklarat om nödvändiga förberedelser inför att skapa en PhotoStory. Äntligen får du se själv hur jag gör. Hoppas du provar att skapa ‘stories’ tillsammans med eleverna. Vilken dimension i studiebesöken man får! Helt otroligt!

På vissa PhotoStories är jag själv berättarrösten, på andra får eleverna själva spela in ljud.

Man kan jobba med kronologisk ordning i PhotoStory, lägg bilderna på tidslinjen i rätt ordning: vad gjorde vi först, vad gjorde vi sen.. osv. Diskutera gärna kring hur man berättar en bra historia. Den kronologiska ordningen på berättelsen blir så otroligt lätt att förklara och hänger med när eleven senare producerar egna texter. Läsning/Skrivande på talets grund!

Här har du länk till filmen om hur enkelt det går att skapa berättelser i programmet Photostory.

No Comments - Categories: Digitalt, Photostory, Tips och Idéer, Undervisning

Photostory för stv. 1; digital fotografering

April 7, 2013 - Author: boki

Nu är det hög tid att jag tar er igenom step-by-step hur jag gör med Photostory på studieväg 1.

Först laddar jag hem programmet till datorn så klart och klickar runt så jag vet ungefär hur det fungerar.

Det finns andra liknande program, senast på Flerspråkighet i fokus förklarade Björn Kindenberg hur Storyjumper fungerar. Kanske är det bättre alternativ för dig och din klass?

Sedan har jag en introduktion i hur man fotograferar med digitalkamera. Inte alla kort är användbara. 

Alla bidrar med den kunskapen de har om ämnet under samtliga punkter listade här nedan.

a) Vi börjar med digitalkamerans viktigaste knappar: on/off och tabild-knappen.

b) Vi pratar om att inte behöva få med hela personen på bild (vilket är populärt i vissa länder) utan att porträtt duger.

c) Vi pratar om ljuset – inne och ute. Hur tar man kort så det syns ordentligt? Här är ett exempel hur det kan bli. Min grannes ögon och tänder syns, men inte hans ansiktsdrag (jag har förstört bilden för att skydda eleverna).

LjusEX

 

d) Vi pratar om syftet med kortet: Vad är det att jag ska fotografera? Varför? Vad är viktigt att förmedla? Vilka ska titta på korten sedan (mottagare)? Vad är dokumentation och hur dokumenterar man? Varför ska man dokumentera?

Exempel: om vi är på biblioteket så är det bibliotekarien, kategorier, skyltar, lånestationen, datorer och böcker som är viktiga.

e) Det är även viktigt att dokumentera vilka som var med till biblioteket – ett gemensamt kort på oss framför biblioteket duger.

f) Det är även intressant för andra att veta vad man gör på biblioteket. Då ‘stage:ar’ vi kort och försöker illustrera vad man gör på biblioteket: någon sitter vid dator, någon pratar med bibliotekarien, några sitter i grupp med var sin bok, några lånar böcker, några läser böcker på sitt modersmål, några tittar på barnböcker andra på lexikon eller ljudböcker och filmer.

g) Till slut när vi har tagit massa provbilder i klassrummet och är nöjda går jag igenom hur man för över bilderna i datorn. Det är inget jag kräver av eleverna att göra, men det är bra att veta att det antigen är en sladd involverad eller att man tar ut kortet. Jag brukar understryka att allt är logiskt, man provar sig fram: var passar kabeln, var passar kortet osv.

Man kan inte ta något för givet (referensramarna för ett bra fotografi, kännedom om kamerans viktigaste knappar och deras funktion, motoriken för att knäppa ett kort) och man kan alltid erbjuda att lära sig mer senare (själv föra över korten till datorn).

Man ska heller inte ta för givet att kunskapen saknas. En diskussion betyder ju att kompetenserna kring ämnet kommer fram från alla som medverkar.

 

No Comments - Categories: Digitalt, Photostory, Tips och Idéer, Undervisning

Flerspråkighet i fokus, Stockholm 14-15 mars

March 7, 2013 - Author: boki

Dags igen att inspirera! Och bli inspirerad! En mängd intressanta föreläsare! Hur ska man kunna välja? Här kan du se programmet. Du har väl anmält dig redan?

Själv kommer att hålla föreläsning den 15/3 om Digital motivation, men kommer att vara där både torsdag och fredag för mingel, meningsutbyte, småsnack och storsnack. Välkomna!

 

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, Tips och Idéer

Kloningsverktyget i Notebook/Smartboard

February 17, 2013 - Author: boki

I Söderhamn i fredags visade jag snabbt hur jag använde mig av verktyget ‘infinite cloner’ (oändlig kloning), men så klart blir man bombarderad med nya saker hela tiden är det svårt att komma ihåg vad var det och hur var det efteråt.

Nu kommer en steg-för-steg repetition för vad jag gjorde under föreläsningen.

1. Först bestämmer jag syftet med min text. Jag väljer att använda texten för att träna stor och liten bokstav. 

2. Jag tar bort begynnelsebokstaven i varje mening och ersätter den med ett understreck.

3. I slutet av meningen lägger jag in en stor och en liten bokstav i önskad storlek.

 

Screen Shot 2013-02-17 at 20.18.58

4. Jag vänsterklickar på en bokstav så rullgardninsmenyn kommer upp.

6. Jag väljer ‘infinite cloner’-verktyget nästan längst ner i rullgardinsmenyn.

Screen Shot 2013-02-17 at 20.25.14

7. Ena bokstaven är nu redo. Upprepa steg 3-5 med den andra bokstaven.

8. Nu kan eleven dra en kopia av antigen den stora eller den lilla bokstaven till dess rätta plats.

Det finns en uppsjö av olika instruktionsvideos på youtube. Här är en av dem. Jag sökte på ‘tutorial infinite cloner notebook’.

Om jag vill bli av med funktionen som ger mig oändligt många kopior av bokstaven klickar jag igen på rullgardinsmenyn och bockar av ‘infinite-cloner’. Då blir bokstaven precis så som jag skapade den först!

Screen Shot 2013-02-17 at 20.34.49

 

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, smartboard, Tips och Idéer

Gävle, Va’ med!

February 4, 2013 - Author: boki

Tänk att få vara med om det här på sin födelsedag!

Jag får det! I morgon fyller jag år och firar med att föreläsa för lärare och andra intresserade i samband med att materialet ‘Va med’ presenteras.

Det ska verkligen bli spännande att få höra mer om materialet och träffa kollegor från Uppsala/Gävle och få dela med mig av konkreta tips inom digital undervisning.

Vi kommer att få titta på Photostory, använda oss av SmartBoard och även få lyssna på en fantastisk inspelning som jag har använt som läxa till elever på studieväg 1.

Ett pris kommer att utdelas till den som svarar rätt på dagens fråga (bara deltagare på morgondagens föreläsning får vara med och tävla om priset) som följer:

VARFÖR CYKLADE BOKI NER I SJÖN?

Va’ med och gissa, du med!

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, Photostory, smartboard, Tips och Idéer, Undervisning

Umeå rockar!

January 26, 2013 - Author: boki

Det var otroligt spännande att hålla föreläsning för så många (ca 60 pers)! Vilken energi det fanns i gruppen! Vilka diskussioner! Och vilka fantastiska frivilliga som hade tålamod med både mig och Smartboarden.

Förväntar mig samma på föreläsningarna i Gävle (5 feb) och Söderhamn (15 feb). hoppas vi ses!

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, Photostory, smartboard