Menu

Sök

#sfichatt

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Har du missat webinariet?

March 21, 2014 - Author: boki

För drygt en månad sedan höll jag en punkt angående Moodle och distansundervisning av svenska för invandrare på ett webinar anordnat av MKFC, Stockholms Folhögskola. Här är länken till det så har du möjlighet att se det i efterhand.

Det var spännande att vara på den andra sidan av AdobeConnect. Hittils har jag bara deltagit i olika webinars, men ej föreläst själv. En mycket spännande och givande möjlighet och utan den fantastiske moderatorn, Alistair Creelman, hade jag nog varit vilse! Stort tack! Jag har mycket kvar att lära.

Alistair stannade kvar och hade en mycket intressant föreläsning om lärmiljöer. Trots att vi anväder oss av olika media, menar han, resultaterar det alltid i att vi organiserar våra lärmiljöer så de liknar ett klassrum. Har vi verkligen inte mer fantasi än så? ‘Think outside the box’ var inte så lätt visade sig! Nu har jag en ny utmaning!

Ett annat intressant infallsvinkel på inlärning jag inte kände till existerade i så pass utbyggd och specialiserad version berättade Umeås universitetslektor Martin Burman om. Det handlade om virtuella besök studenter kunde göra för att träna på kommunikation/ställa diagnoser med patienter/kunder. Hur kan man då använda virtuella rum i undervisningen av sfi? Tänk vad vi skulle kunna skapa! Följ med till apoteket, handla mat, boka tid hos X, utvecklingssamtal på ens barns förskola/skola och mycket mycket mer! Otroligt intresant! Tanken har kittlat sedan dess, få se hur långt vi kommer!

Vilken vinst detta skulle innebära  – att få träna virtuellt inför situationer i sin omedelbara närmiljö! Det är nog så svårt att fixa ett studiebesök på Apoteket för en grupp sfi-elever har vi upplevt (kanske pga privatiseringen?, Kanske pga att det fanns bara ett kontor i området vi bedrev undervisning och där personalen skulle räcka för 2-3 olika stadsdelar?)

 

Kanske har våra elever avatarer som dyker upp i den kreativa lärmiljön i framtiden? Vem vet?

Screen Shot 2014-03-21 at 11.24.13

No Comments - Categories: Digitalt, Moodle, Undervisning, webinar

Webinar!

October 14, 2013 - Author: boki

Jag är fast! Har precis deltagit i mitt första webinar som Skolverket organiserade den 9/10 och har sedan dess bokat in mig på 4 till. Om jag ska lära mig om webinars och hur jag kan använda dem i sfi-undervinsingen vare sig det är distans, e-learning eller klassrum, så måste jag vara en flitig deltagare! Ser möjligheterna att göra sfi-distans vid MKFC lite mer ‘levande’ om jag erbjuder webinars.

Jag ska även starta min utbildning i Adobe Connect idag! Spännande tider! Vi har även tittat på andra webinarlösningar, bl.a ClickMeeting och Wizig som är då kompatibelt med Moodle, lärplattformen vi använder. Men det blev AdobeConnect just nu och jag hoppas att systemet håller för alla andra vilda saker jag har tänkt att använda det till!

Just nu funderar jag om det finns några tips och infallsvinklar kring hur man kan nyttja webinars när man flippar sfi… Det återstår att se. Jag ska nog prova några saker innan jag skriver om hur det utföll. Dessutom så krävs det nog att jag lär mig systemet.

No Comments - Categories: flippat klassrum, MKFC, Moodle, Skolverket, Undervisning, webinar

Grammatikfilmer på youtube

August 26, 2013 - Author: boki

För läsare som inte vet så har jag nu en egen Youtube-kanal och har varit aktiv med flera filmer. De flesta filmerna är olistade och svåra att hitta för de är filmade speciellt för kursen jag har vid MKFC Stockholms Folkhögskola. Jag är ansvarig för en D-kurs där och har spelat in små korta intoduktionsfilmer till de olika modulerna i kursen.

Det har varit en spännande resa att få sätta mig i hur allt det här med Moodle fungerar och hur man kan få mycket annat att samverka med plattformen, som t.ex. inbäddade youtube-filmer.

Det är ju inte svårare än man gör det till.

Det finns en intressant bakgrundshistoria till dessa filmer! Jag försökte förklara skillnaden mellan ‘sitt jobb’ och ‘hans jobb’ för femtioelftegången för den sjuttonde eleven i rad!

Så jag tänkte att jag gör det enkelt för mig och spelade in en film som förklarar detta grammatikfenomen.

Jag gjorde i ordning en powerpoint med bilder som förklarar. Jag spelade in min skärm med programmet iShowU (det finns andra program som kan göra en skärminspelning). Därefter, i och med att jag har en Google+-konto kunde jag lägga upp min film med mina kommentarer och powerpoint-bilderna på Youtube!

Den upplagda filmen kunde jag bädda in i en uppgift i Moodle med instruktionerna: Titta på filmen och svara på frågorna.

Det fanns bara 3 frågor att svara på, nämligen:

1. Vad lärde du dig av filmen?

2. Ställ minst 2 frågor till din lärare angående filmen!

3. Ge 3 egna exempel på (här säger man vilket grammatikområde filmen handlar om, t.ex. SVO-ordföljden).

Filmens länk kunde jag nu dela med mina kollegor och de kunde i sin tur bädda in dem i sina egna kurser.

Detta spred sig i det digitala klassrummet och bland kollegorna. Plötsligt kom det förfrågningar från andra elever på kursen och beställningarna på grammatikfilmerna började ramla in!

Jag har fortfarande inte hunnit spela in samtliga grammatikfilmer och jag vet att jag inte är den enda med samma idé! Folkbildning har redan gjort ett fantastiskt utbud av grammatikfilmer som finns på deras hemsida.

Det är en gedigen samling! Eloge till lärare som gjort detta!

Men jag kommer inte att sluta spela in egna grammatikfilmer, speciellt inte när eleverna nappar så!

Här är länkarna till de befintliga:

Pronomen – sin, sitt, sina

Konjunktioner

Substantiv – singular och plural

Tycka, tänka, tro

Tempusharmoni

Det kommer flera filmer. Det är roligt att få skapa en så levande distanskurs! Eleverna känner att de kan påverka och jag känner att jag kan ge mer och upptäcka nya djup/höjder i den digitala undervisningen! Hurra för digitalt lärande!

 

 

No Comments - Categories: Digitalt, Moodle, Tips och Idéer, Undervisning, youtube

Moodle…

June 23, 2013 - Author: boki

Tar tillfället i akt och önskar alla en fortsatt trevlig sommar. Själv har jag tagit just ett tillfälle i akt för att utveckla mig själv inom den digitala världen. Just nu finns jag på MKFC, Stockholms folkhögskola och jobbar enbart med sfi på distans.

Jag har även fått möjligheten att se hur Moodle fungerar som lärplattform och vilka spännande möjligheter Moodle erbjuder.

Jag är just nu lite insnöad i Moodle och är väldigt inne på att spela in korta grammatikfilmer. Det finns grammatikfilmer redan som exemplet från Sfi Pedagogerna i Norrköping! Tack så mycket Anette Frank Karlsson med kollega (smidigt via EduCreations).

Filmerna kan jag enkelt lägga upp i Moodle och be eleverna titta på dem samt komma med frågor eller egna exempel. Hoppas jag hinner med innan juli är slut!

Jag funderar också på webinarium. Hur kan jag använda mig av dessa inom sfi? Har du tips? Dela gärna.

Att byta målgrupp från studieväg 1 till studieväg 3 krävde inte så stor ansträngning, men att byta från ‘analogt’ till ‘digitalt’ tog sin tid (och kanske fortfarande gör).

 

No Comments - Categories: Digitalt, Moodle, Tips och Idéer, Uncategorized, Undervisning