Menu

Sök

#sfichatt

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Kloningsverktyget i Notebook/Smartboard

February 17, 2013 - Author: boki

I Söderhamn i fredags visade jag snabbt hur jag använde mig av verktyget ‘infinite cloner’ (oändlig kloning), men så klart blir man bombarderad med nya saker hela tiden är det svårt att komma ihåg vad var det och hur var det efteråt.

Nu kommer en steg-för-steg repetition för vad jag gjorde under föreläsningen.

1. Först bestämmer jag syftet med min text. Jag väljer att använda texten för att träna stor och liten bokstav. 

2. Jag tar bort begynnelsebokstaven i varje mening och ersätter den med ett understreck.

3. I slutet av meningen lägger jag in en stor och en liten bokstav i önskad storlek.

 

Screen Shot 2013-02-17 at 20.18.58

4. Jag vänsterklickar på en bokstav så rullgardninsmenyn kommer upp.

6. Jag väljer ‘infinite cloner’-verktyget nästan längst ner i rullgardinsmenyn.

Screen Shot 2013-02-17 at 20.25.14

7. Ena bokstaven är nu redo. Upprepa steg 3-5 med den andra bokstaven.

8. Nu kan eleven dra en kopia av antigen den stora eller den lilla bokstaven till dess rätta plats.

Det finns en uppsjö av olika instruktionsvideos på youtube. Här är en av dem. Jag sökte på ‘tutorial infinite cloner notebook’.

Om jag vill bli av med funktionen som ger mig oändligt många kopior av bokstaven klickar jag igen på rullgardinsmenyn och bockar av ‘infinite-cloner’. Då blir bokstaven precis så som jag skapade den först!

Screen Shot 2013-02-17 at 20.34.49

 

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, smartboard, Tips och Idéer

Söderhamn nästa, nästa Söderhamn!

February 14, 2013 - Author: boki

Jag har aldrig varit i Söderhamn och tycker det ska bli spännande att få se vad staden och föreläsningsdeltagarna  har att erbjuda!

Mot Söderhamn och inspiration i digital metodik!

 

Har fortfarande inte yppat något om besöket till Borlänge. Det är på gång. Jag är så otroligt imponerad av Klippans arbete! Jag har bara svårt att formulera det i ord. Det har ändå gått ett tag sedan slutseminariet för Projektet Framtidens Arbetskraft (hölls i Borlänge den 6 februari 2013). Läs själv vilka resultat de uppnått och bli lika imponerad du med!

No Comments - Categories: Föreläsningar, smartboard

Gävle, Va’ med!

February 4, 2013 - Author: boki

Tänk att få vara med om det här på sin födelsedag!

Jag får det! I morgon fyller jag år och firar med att föreläsa för lärare och andra intresserade i samband med att materialet ‘Va med’ presenteras.

Det ska verkligen bli spännande att få höra mer om materialet och träffa kollegor från Uppsala/Gävle och få dela med mig av konkreta tips inom digital undervisning.

Vi kommer att få titta på Photostory, använda oss av SmartBoard och även få lyssna på en fantastisk inspelning som jag har använt som läxa till elever på studieväg 1.

Ett pris kommer att utdelas till den som svarar rätt på dagens fråga (bara deltagare på morgondagens föreläsning får vara med och tävla om priset) som följer:

VARFÖR CYKLADE BOKI NER I SJÖN?

Va’ med och gissa, du med!

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, Photostory, smartboard, Tips och Idéer, Undervisning

Umeå rockar!

January 26, 2013 - Author: boki

Det var otroligt spännande att hålla föreläsning för så många (ca 60 pers)! Vilken energi det fanns i gruppen! Vilka diskussioner! Och vilka fantastiska frivilliga som hade tålamod med både mig och Smartboarden.

Förväntar mig samma på föreläsningarna i Gävle (5 feb) och Söderhamn (15 feb). hoppas vi ses!

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, Photostory, smartboard

Tack till..

December 17, 2012 - Author: boki

…finaste studenterna samt lärare vid Stockholms Universitet som upptäckte och utvidgade sina kunskaper om smartboard med mig i fredags eftermiddag. Ni är modiga och nu gäller det för er att boka lokalerna så får ni trycka och experimentera själva! Snyggt det blev i Lärstudion/Språkcafét!

Grymt jobbat!

No Comments - Categories: Digitalt, Föreläsningar, smartboard, Undervisning

Motorisk kommunikativ träning

December 16, 2012 - Author: boki

Så här snart inför jul så är det passande med lite motorik, eller hur?

Vi har köpt in några verktyg för att träna handmotorik och finmotorik, men de åker sällan fram. De är nog bra i en mindre grupp och för elever som verkligen är ovana vid att hålla i en penna. De är av typen som ger ifrån sig ett ljud vid kontakt eller olika linjer på inplastat papper som man ska följa med en whiteboard penna.

Varför inte gå ett steg längre?

Jag letade gratis tracing-bokstäver på nätet men hittade bara bra dot-to-dot (man drar en linje mellan numrerade siffror) och modifierade några av dem för att passa det svenska alfabetet (å, ä, ö). Eleverna gjorde var sin fin bok med både siffror och bokstäver och tränade samtidigt på handmotorik. Några var mycket kreativa och färglade sin bokstäver med ett litet tips från mig: röda vokaler, blå konsonanter!

Strax därefter importerade jag alla bilderna med dot-to-dot till smartboard och lät eleverna träna siffror, bokstäver och handmotorik tillsammans framför tavlan. Vilken succé det blev! Det blev en kommunikativ övning när de fyllde i tillsammans:

– val av färg på pennan de skulle använda (Vill du grön? Ja, grön bra.)

– uttal av siffror (Först ett, se´n tvo. Nej tvuu. Nej tvååå. Ja, två.)

-känna igen vilken bokstav det är de höll på att dot-to-dot:a fram innan de började (Jag tror B. Nej, jag tror P!)

I notebook finns redan färdiga tracing-bokstäver att importera så jag gjorde detta, en bokstav i taget och ringarna och prickarna fick jag lägga till själv (å, ä, ö). Sparade sidorna i ‘mitt galleri’ så jag lätt kunde komma åt dem.

Sedan använde jag inspelningsverktyget som du kan hitta under sista fliken i sidomenyn (där kan man ändra inställningar för färger, pennor och linjer). Jag valde sidinspelning/page rocording och tog upp första sidan i tracing-kompendiet. Jag spelade in när jag fyllde i bokstaven A a. Stängde av inspelningen för den sidan. Det dök upp en liten meny av börja om, paus, play+stop längst ner på sidan.

Så fortsatte jag med resten av alfabetet. Blev mödosamt, men bra. Nu kunde jag även visa vilken *skrivriktning eleverna kunde använda. Eleverna kunde nu träna på alfabetet i grupp och diskutera skrivriktningar hit och dit och vad som kändes lättare eller svårare. De kunde bläddra bland bokstäverna och träna på bokstäver de tyckte var krångliga att forma.

Jag var nöjd med min övning ett tag, men saknade repetitionsmoment i det. Genast lade jag in en ny sida mellan varje bokstav. På den importerade jag ett redan färdigt skrivark med hjälplinjer.

Jag skrev ett A a, justerade storleken och valde att låsa bokstäverna på plats (markera bokstaven, klicka på pilen, välj lås, lås på plats). Sedan valde jag inspelningsverktyget, spelade in skrivriktningen för A a och lät eleverna fylla i samtliga linjer.

Sååå, tänkte jag. Nu blev det bättre! Men snart nog insåg jag att jag var tvungen att lägga till ljud så eleverna kunde få höra hur A a lät. Men det tar vi en annan gång.

 

 

 

 

 

*skrivriktning kan enligt mig själv variera, bara resultatet blir läsligt. Man kan alltid ge sig in i en diskussion om vad som är rätt eller mindre rätt skrivriktning, men inte nu.

No Comments - Categories: Digitalt, smartboard, Tips och Idéer, Undervisning

Konkreta kartor

December 4, 2012 - Author: boki

‘Intervjun är på AF City, Tunnelgatan 3. Här har du en karta så du hittar.’

Har ni varit med om det?  Jag har.

Har du fått en papperslapp med liknande karta fast i svartvitt? Jag har.

Har du gett den till någon som delvis eller helt saknar skolbakgrund? Jag har.

Eleven var på väg till praktikplatsen för första gången. Han och jag gick tillsammans och skulle följa en enkel, förstorad karta. I o m att praktikplatsen inte låg så långt bort från själva utbildningsstället så tänkte jag ta tillfället i akt och träna karta med honom. Vi har tidigare hållits på med att mäta klassrummet, göra en skalenlig modell på Smartboard, vi ritade möbler, fönster och dörrar och tavlan och tränade på ‘fågelperspektivet’.

Han var lite nervös inför besöket men vi hade gott om tid och gång på gång bedyrade han för mig att han kunde läsa kartan. Vi räknade gator och orienterade oss efter hur vi stod i förhållande till varifrån vi kom. Vi kom fram till att vi behövde passera tre gator och sedan svänga vänster. Han svängde in vänster redan vid första korsningen.

Men, vad hände? Han kunde ju! Vi hade tränat!

Jag valde att inte pusha vidare den gången. Jag kanske kunde ha gjort det, men jag blev så ställd och vi fortsatte att läsa kartan ’tillsammans’ där jag guidade honom och han upprepade efter mig.

Hur skulle det ha varit om jag använde en surfplatta med kartor och GPS eller den här appen (kolla gärna från 3.20).

Det var ytterst förvirrande att använda en karta för eleven. Ännu mer förvirrande att behöva vända på den. Och världen utanför var ju inte riktigt klassrummet.

Hur kan man göra kartorna mer konkreta för målgruppen? Känner att det är dags att få pröva om surfplattorna är lösningen till kartutmaningen. Är det någon som prövat? Hur utföll det?

 

No Comments - Categories: Digitalt, smartboard, Tips och Idéer, Undervisning

Tracing och motorik

October 28, 2011 - Author: boki

En kursdeltagare hade speciellt svårt med det här med bokstäver. Han hade jobbat som busschaufför i sitt hemland och var otroligt snabb på huvudräkning. Tänkte fånga upp hans intresse och försöka på något sätt applicera det på läs- och skrivinlärningen.

Hittade förskolepapper från en engelsk sida, fogade in dem i mitt galleri i notebook och skrev ut dem. Nu hade kursdeltagaren egna papper och kunde träna antingen i en liten grupp eller med mig. Kursdeltagaren tränade främst på att hålla i en penna och handmotorik på ett sätt han kände igen: med hjälp av siffror! När han fogade ihop alla siffrorna fick han en bokstav. Jag bad honom färglägga den (återigen handmotorik).

I början var jag noggrann med att vokalerna skulle vara röda och konsonanterna blåa. Upptäckte så småningom att färgkodningen inte bidrog till att förstå vad en vokal eller en konsonant var för vissa kursdeltagare och inte heller hjälpte till vid uttalsträningen eller läsinlärningen. Jag bad kursdeltagare färga sina papper i valfria färger, dekorera som de önskade osv.

Här är originalsidan jag hittade! Det är som sagt på engelska, men om man importerar det i notebook kan man klona vissa bilder och lägga till ringen på Åå och prickar över Öö Ää. Sedan är det bara att skriva ut så att kursdeltagaren kan ha en egen kopia.

Annars kan du ladda hem zip:en med alla bokstäverna från mig – där jag har lagt till ÅåÄäÖö.

No Comments - Categories: smartboard, Tips och Idéer, Undervisning

Abstrakt för studieväg 1

October 22, 2011 - Author: boki

Mitt barn fyller 1 år snart. Hon kommer att få en himla många leksaker som tränar något. Vad detta ‘något’ är vill jag inte ens ge mig in på, men jag vet att några av kursdeltagarna inte haft möjlighet att träna på det. De har varit fokuserade på att överleva.

Det abstrakta, linjernas lutning, detaljseende, minnesträning… Allt grubblar jag på. Hur kan vi i undervisningen träna på det för att främja språkinlärningen, läs- och skrivinlärningen och för att öka förmågan att koda av samhällets strukturer?

Jag har letat fram några ‘finn fem fel’ och lagt till dem i mitt galleri i notebook. Jag googlar på exempelvis bilder på ‘spot the difference 5’.

Jag har även hittat en sida som gör pussel av bilder som du laddar upp. Ta ett kort på dig själv eller när du och klassen är ute på något kul och ladda upp det. Man kan välja mellan olika svårighetsgrader. Det finns även färdiga att träna på, men det bästa för studieväg 1 är just fotografier på något känt.

Det blir extra kul att lägga ihop pusslet på smart board för då kan kursdeltagare g fram och flytta pusselbitarna själva.

 

 

No Comments - Categories: smartboard, Tips och Idéer, Undervisning

Spel i smart board

May 15, 2011 - Author: boki

Jag försöker alltid ha mina kursdeltagare så självgående som möjligt. Smågrupper, anser jag, gynnar språkinlärning och bygger upp självförtroendet.

Bilden av hur skolan ska vara, hur man ska göra, vad lärarens respektive kursdeltagarens jobb är, är något jag och mina kursdeltagare ibland har väldigt olika uppfattningar om (läs mer om mina tankar i posten). Att jobba på grupp, dela upp arbete sinsemellan, turtagning, att inte låta mannen i gruppen/den kvinna man anser kunna bäst göra allt – allt detta behöver man träna på.

Därför har jag bl.a. gjort ett brädspel och importerat en flashtärning (Under Gallery; Interactive and multimedia eller använd sökfunktionen dice). Spelpjäserna har jag gjort med verktyget som känner igen geometriska former och färgat dem med målarburken (paint bucket) i olika färger. Jag låter 3-6 kursdeltagare spela tillsammans.

Lägger upp mitt tomma brädspel. Man kan skriva in frågeorden (t.ex. var, vad, när, hur), småorden (t.ex. jag, du, han, hon, och, med, men…), interpunktion (? , . !), siffor (1, 15, 109) matte (2+4, 11-7) och allt som kursdeltagare tycker är skoj, som de behöver träna på och kan träna på själva.

När du skriver in ord/siffror/tecken är det bara att börja skriva med tangentbordet. Man får varje ord som en egen bild och kan precis som med bilder ändra storlek, färg och font eller låsa på olika sätt.

Ett annat tips är att göra de olika spelen efter eget tycke och smak, skriva ut dem, plasta in dem och låta kursdeltagare använda riktiga tärningar.

Ha roligt!

No Comments - Categories: smartboard, Tips och Idéer, Undervisning