Menu

Sök

#sfichatt

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Ett gammalt papper…

August 22, 2012 - Author: boki - 1 Comment

Under de 3 åren Rätt Steg har pågått har vi samlat på oss en hel del av papper. Vi rensade bland alla gamla papper på jobbet och där hittade jag något intressant från 2010.

Vid tillfället hade vi en somalisktalande person som skulle fastställa grader av illitteracitet med hjälp av några enkla tester bl.a. var det en presentation som eleverna skulle skriva. Det handlade om fyra enkla påståenden: Jag heter —. Jag bor i —. Jag kom till Sverige —-. Jag kommer från —-.

Personen sade de här meningarna och eleverna skulle skriva dem på ett linjerat testpapper. Eleverna skulle även fylla i uppgifterna som läraren utelämnade. När vi försäkrat oss om att alla hade koll på vad de skulle göra tyckte klassen att jag skulle få vara med. Jag är duktig på somaliska! Visst, tänkte jag. Jag tog ett papper och för första gången i mitt liv skulle jag skriva på somaliska.

Jag hade följande förförståelse:

1. Somaliska skrivs med latinska bokstäver.

2. Somaliska är lik finska i stavningen – lång vokal dubbeltecknas exempelvis långt a stavas aa.

3. X är h.

4. C skrivs framför vokaler för att beteckna ett ljud långt ner i halsen (fråga en somalier).

5. Hålen på pappret skall vara till vänster.

6. Man ska skriva på linjen.

7. Man ska fylla i inforutorna på testpappret (högst upp på pappret).

8. Man ska inte skriva i marginalen för där ska läraren ha plats för rättningar och kommentarer.

9. En mening (påstående) börjar med stor bokstav och slutar med punkt.

10. Man börjar skriva på första raden från vänsterkant till högerkant.

Tror att ni har en bra bild av mina referensramar. Självklara för de flesta?

Så här bra lyckades jag:

 

 

 

 

 

 

Categories: Rätt Steg, Undervisning - Tag: , , , , , , , ,

Discussion (1 Comment)

  1. […] barndom jag tänker på när jag funderar på tillfället kring det gamla pappret med diktamen på somaliska jag skrev för 2 år […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *