Menu

Sök

#sfichatt

© 2012 BlogName - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Grammatikfilmer på youtube

August 26, 2013 - Author: boki - No Comments

För läsare som inte vet så har jag nu en egen Youtube-kanal och har varit aktiv med flera filmer. De flesta filmerna är olistade och svåra att hitta för de är filmade speciellt för kursen jag har vid MKFC Stockholms Folkhögskola. Jag är ansvarig för en D-kurs där och har spelat in små korta intoduktionsfilmer till de olika modulerna i kursen.

Det har varit en spännande resa att få sätta mig i hur allt det här med Moodle fungerar och hur man kan få mycket annat att samverka med plattformen, som t.ex. inbäddade youtube-filmer.

Det är ju inte svårare än man gör det till.

Det finns en intressant bakgrundshistoria till dessa filmer! Jag försökte förklara skillnaden mellan ‘sitt jobb’ och ‘hans jobb’ för femtioelftegången för den sjuttonde eleven i rad!

Så jag tänkte att jag gör det enkelt för mig och spelade in en film som förklarar detta grammatikfenomen.

Jag gjorde i ordning en powerpoint med bilder som förklarar. Jag spelade in min skärm med programmet iShowU (det finns andra program som kan göra en skärminspelning). Därefter, i och med att jag har en Google+-konto kunde jag lägga upp min film med mina kommentarer och powerpoint-bilderna på Youtube!

Den upplagda filmen kunde jag bädda in i en uppgift i Moodle med instruktionerna: Titta på filmen och svara på frågorna.

Det fanns bara 3 frågor att svara på, nämligen:

1. Vad lärde du dig av filmen?

2. Ställ minst 2 frågor till din lärare angående filmen!

3. Ge 3 egna exempel på (här säger man vilket grammatikområde filmen handlar om, t.ex. SVO-ordföljden).

Filmens länk kunde jag nu dela med mina kollegor och de kunde i sin tur bädda in dem i sina egna kurser.

Detta spred sig i det digitala klassrummet och bland kollegorna. Plötsligt kom det förfrågningar från andra elever på kursen och beställningarna på grammatikfilmerna började ramla in!

Jag har fortfarande inte hunnit spela in samtliga grammatikfilmer och jag vet att jag inte är den enda med samma idé! Folkbildning har redan gjort ett fantastiskt utbud av grammatikfilmer som finns på deras hemsida.

Det är en gedigen samling! Eloge till lärare som gjort detta!

Men jag kommer inte att sluta spela in egna grammatikfilmer, speciellt inte när eleverna nappar så!

Här är länkarna till de befintliga:

Pronomen – sin, sitt, sina

Konjunktioner

Substantiv – singular och plural

Tycka, tänka, tro

Tempusharmoni

Det kommer flera filmer. Det är roligt att få skapa en så levande distanskurs! Eleverna känner att de kan påverka och jag känner att jag kan ge mer och upptäcka nya djup/höjder i den digitala undervisningen! Hurra för digitalt lärande!

 

 

Categories: Digitalt, Moodle, Tips och Idéer, Undervisning, youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *